Gregers

Billeder fra efter skoletid


50 år    55 år    58 år   


60 års jubilæum


15. september 2021

25. august 2021 skulle være dagen for fejring af vores realklasses 60-års jubilæum. Det var blevet besluttet allerede i 2019, hvor vi var på busmuseum og bagefter på Hotel Postgården til frokost. Og det blev ved dagen, så ingen kan sige, at den kom uventet. Kun arrangementet stod åbent, men den slags kan man trygt overlade til klassens arrangører gennem mange år, Else og Grethe.

I år tog vi det i omvendt rækkefølge. Først spisning og derefter det ”kulturelle” indslag. Det første var lunch på ”Solsikken” ved havnen, det sidste et besøg på lokalarkivet, hvor Hanne Bechmann, som jeg kender fra Sterling Foto, sådan noget som 55-60 år tilbage i tid, nu frivillig på arkivet, og Maria Mejer, arkivar for Korsør og Skælskør, tog sig godt af os.

Under lunchen blev der i min nærhed talt om, hvad der mon var blevet af dem, der i juni 1960 med mellemskoleeksamen gik ud af de to klasser, der skulle blive til vores realklasse. Nogle få kom i gymnasiet fra 4. mellem. De fleste må være gået ud og have fået en eller anden uddannelse eller ingen. Men hvad skete der siden med dem? Og vi talte om dem, der ikke er her mere, Jytte Dam-Jensen, der midt i 4. mellem pludselig og uden kendt grund gik ud af skolen, men især om Hanne, Hanna, Victoria, der i den grad havde villet lægge total afstand til alt, hvad der mindede hende blot det mindste om hendes far, inklusive sit eget fornavn, at hun havde skiftet det to gange og sit efternavn en gang. Ingen af os kendte tilsyneladende til hendes ulykkelige opvækst i skolelærerhjemmet på første sal på Boeslunde Skole.
Og hvis vi havde, eller vores lærere havde vidst noget om det, kunne det have hjulpet hende? Næppe. Det normale havde dengang - på visse områder - vide rammer, som "man" ikke skulle blande sig i.

På Lokalarkivet fortalte Maria om vigtigheden af at bevare gamle minder og lade dem komme ”offentligheden” til gode gennem arkiver som det i Skælskør.
Jeg vil i hvert fald gå i gemmerne og se, om jeg har noget fra ”dengang”. Jeg ved, at jeg har lysbilleder fra 1959, hvor kongen, Frederik IX, dronning Ingrid og prinsesserne Benedikte og Anne-Marie kørte gennem Skælskør. Kongen sad ved rattet i åben, kongeblå Bentley, og prinsesserne var henholdsvis på min alder og yngre. Begge i pastelfarvede kjoler. Måske det kunne være noget? Der findes givetvis også professionelle optagelser, men muligvis har en 15-årig dreng den fordel at være hurtigere, måske ikke på aftrækkeren, men så nok til bens i forhold til en eventuelt lidt sat, tre gange så gammel pressefotograf fra Sjællands Tidende? Jeg kender og kendte ingen på avisen, så ingen skal føle sig truffet.

Men jeg husker i hvert fald, at jeg løb baglæns ganske tæt foran det royale køretøj, mens jeg tog billeder med min Voigtländer Vitessa T, hvor hurtigoptrækket var en lodret tast, der skulle trykkes 3-4 centimeter ned med venstre pegefinger. Den skulle være hurtigere end tommelfingeroptrækket på andre kameraer, men den blev aldrig efterlignet af andre fabrikanter, og Voigtländer brugte den heller ikke siden, de få år der gik, før de lukkede og slukkede. I dag er det ligegyldigt. Vi tager billeder digitalt, og det går stærkt. 14 billeder på et sekund klarer mit lille Sony systemkamera. Mindre end tre sekunder ville det have varet at skyde en film til ende. Og derefter ville det have taget flere minutter, før filmen var spolet tilbage, kassetten taget ud, en ny sat i og filmen drejet frem til første optagelse. Imens ville kongen, dronningen og de to prinsesser være forsvundet ind på rådhuset, der stadig og i mange år derefter var et rådhus. Nu står der i mit pas og sikkert også mange andre steder, at jeg er født i Slagelse og vidner om, at det ikke længere er det.

Under alle omstændigheder var det både interessant og givtigt at lære om, hvad der findes på sådan et arkiv, blot man gider gå efter det. Og hyggeligt at udveksle gode minder fra en længst forsvunden epoke med Hanne.

Som afslutning tog Hanne det officielle gruppebillede ved forhåndenværende lys, som næsten altid er godt nok, som vi talte om bagefter. Dog ikke i modlys, som det var, da jeg tog et par billeder af hende, mens hun stadig fotograferede den anden vej, mod os. Fotoshop kan ganske meget, men ikke alt.

Vi var 11 denne gang, én mere end for to år siden. Bodil, som jeg ikke har set i nok over fem årtier, men som i sin tid boede på samme vej som jeg og ligeledes efter realeksamen gik på Slagelse Gymnasium, i den sproglige parallelklasse, var med og lignede sig selv.


På Restaurant Solsikken


Solsikken, Skælskør

Bænket på Solsikken


Dorus, Solsikken, Skælskør

Doris


Tove, Solsikken, Skælskør

Tove


Anni, Solsikken, Skælskør

Anni


Grethe M., Solsikken, Skælskør

Grethe M.


Elsebeth, Solsikken, Skælskør

Elsebeth


Grethe J., Solsikken, Skælskør

Grethe J.


Bodil, Solsikken, Skælskør

Bodil


Pia, Solsikken, Skælskør

Pia


Erik, Solsikken, Skælskør

Erik


Else, Solsikken, Skælskør

Else


På Skælskør Lokalarkiv


Maria Mejser, Skælskør Lokalarkiv

Maria Mejer, yderst kompetent og engageret formidler


Hanne Bechmann, Skælskør Lokalarkiv

Hanne Bechmann på "overarbejde"


Gruppebilleder


Gruppebillede

Bagerste række: Gregers, Else, Grethe M., Grethe J., Pia, Erik.
Forreste række: Doris, Anni, Elsebeth, Tove, Bodil.
Foto: Hanne Bechmann


Gruppebillede

Foto: Hanne Bechmann


Gruppebillede

Foto: Hanne Bechmann


Jeg tror ikke, vi lagde os fast på en ny dato, kun at det ”selvfølgelig” skal være Else og Grethe M., der tager besværet. Det vil jeg se frem til og gøre alt for at passe den ind i kalenderen. Om hoved, ben og øvrigt helbred vil. Tak, Grethe og Else.

Og til vi ses igen...


Gregers

77. Nu må det bestemt være på tide at blive rigtig voksen, sur og gnaven.


Vera Lynn

Efter reklamen kommer Vera Lynn




50 år    55 år    58 år   




Det finder du her


Startsiden

Undskyldningen eller begrundelsen for denne hjemmeside.

Interesser/livsstil

Foto


Sterling Foto i Skælskør

- som én stor familie

Billeder uden farver

Fra dengang man brugte film, som blev fremkaldt i totalt mørke og sort-hvide billeder, som blev lavet i orange lys i et mørkekammer.

Jul i de gode gamle dage - tresserne

Sterling Foto i Skælskør. Af Hanne Bechmann.

Algade 22, 4230 Skælskør

Oplevet af Hanne Bechmann.

Musik


Hvad jeg lytter til

Min foretrukne musik

Store dirigenter

Herbert von Karajan og Sergio Celibidache.

Markante stemmer

Maria Callas og Luciano Pavarotti.

Teknik


Biler i min barndom

I midten af 50'erne var der langt mellem bilerne. De mest solgte var Volkswagen (Boblen) med luftkølet motor bagi og Opel Rekord. Min første ferie i bil 1955. Min fars biler i min barndom og teenageår.


Lyd på bånd og andet

Spolebåndoptagere og kassetteafspillere. MiniDisc og CCD.

Kilt


Fra case til kilt

Ja, jeg går i kilt. Det startede i sluthalvfemserne, og jeg gør det stadig.
Hvorfor? - Læs her, hvad undervisning kan føre til.



Dengang og nu

I skole i 50'erne. Eller bare barn

Udenadslære, orden og disciplin. Skammekrog, eftersidning, lussinger og spanskrør var datidens pædagogiske hjælpemidler. I skolen og også i mange hjem.

Billeder

Fra den gang og fra de gange, vi er mødtes siden.

Gymnasieår

Slagelse Gymnasium 1961-1964. Almen dannelse. Fag, lærere, klasseture i ind- og udland. Og gymnasieforelskelse.

Småt og lidt større

Hvad der falder mig ind, og som jeg synes, der skal ord på. Og så er det sagt.

Nyt siden sidst

Det kan være ændringer i det "faste" indhold, eller der kan være kommet nyt til i "Småt og lidt større." Uanset hvor småt eller hvor stort, bliver det registreret i denne log.




Copyright © 2004-2024 Gregers Mansfeldt     gregers@mansfeldt.eu