Billeder fra skole og efter skoletidMan tog ikke så mange billeder, dengang jeg var barn eller teenager. Ikke engang jeg, der, fra jeg var knapt 13 år, var vildt interesseret i foto, gjorde det. Dels var det dyrt, dels var det jo altsammen så selvfølgeligt. Men der er mange ting, jeg gerne ville have kunnet kigge på i dag.
De billeder, jeg og alle andre tog, var tænkt lavet på papir og sat i album, hvis man da ikke tog en projektor frem, hængte et lærred op, mørklagde stuen og så lysbilleder. Lysbilleder var det tætteste man kom på farvegengivelse i 50'erne og begyndelsen af 60'erne uden for biografen.
Så kom farvepapirbillederne, der blev billigere og billigere gennem de næste årtier. I 70'erne begyndte farvefjernsyn at finde vej ind i danskernes stuer. Først i midten af nullerne begyndte man at se private billeder på kornede computerskærme, men så kom iPad'en i 2010 og derefter smartphonen. Og det satte skub i tingene.

Men det var altsammen noget, der kom, da skoletiden for vores generation for længst var ovre.

Alt det gamle fra sidste århundrede på sorthvide negativer og lidt afblegede farvediapositiver skal derfor digitaliseres. Det bliver næste step. I alt små to hundrede billeder drejer det sig om. Først og fremmest to lange klasseture til henholdsvis Norge i 1958 og Bornholm året efter, hvor vi var 14-15 år gamle samt nogle mindre udflugter. Og så nogle få billeder fra dagliglivet på Skælskør skole og tiden op til skoleafslutningen. Der vil komme links til dem fra denne side.


Indtil da er der kun billeder fra det, jeg har kaldt "Efter skoletid", dvs. billeder taget i 2011, 2016 og i år, 2019, eller 50, 55 og 58 år efter, at vi i juni 1961 fik realeksamen på Skælskør skole.


Realklassen 2011
Samlet i anledning af 50 års jubilæet. Klik på linkene nedenunder og se resten af billederne.


Efter skoletid
Startsiden

Undskyldningen eller begrundelsen for denne hjemmeside.

Foto


Sterling Foto i Skælskør

Som én stor familie.

Billeder uden farve

Fra dengang man brugte film, som blev fremkaldt i totalt mørke og sort-hvide billeder som blev lavet i orange lys.

Jul i De gode Gamle Dage - i tresserne

Sterling Foto i Skælskør. Af Hanne Bechmann.

Algade 22, 4230 Skælskør.

Oplevet af Hanne Bechmann.

Musik


Hvad jeg lytter tilStore dirigenter

Herbert von Karajan og Sergui Celibedache.

Markante stemmer

Maria Callas og Luciano Pavarotti.

Teknik


Biler i min barndom

I midten af 50'erne var der langt mellem bilerne. De mest solgte var Volkswagen (Boblen) med luftkølet motor bagi og Opel Rekord. Min første ferie i bil 1955. Min fars biler i min barndom og teenageår.

Lyd på bånd og andet

Spolebåndoptagere og kassetteafspillere. MiniDisc og CCD.

Kilt


Fra case til kilt

Hvorfor jeg begyndte at gå i kilt. Hvad undervisning også kan føre til.

Skoletid


I skole i 50'erne. Eller bare barn

Udenadslære, orden og disciplin. Skammekrog, eftersidning, lussinger og spanskrør var datidens pædagogiske hjælpemidler. I skolen og også i mange hjem.

Billeder

Skolerejser til Norge 1958 og Bornholm 1959, skoleafslutning 1961 og andre billeder - når jeg får dem digitaliseret.
Realklassen mødes igen 50 år efter i 2011, 55 år efter i 2016, 58 år efter i 2019 og efter 60 år i 2021.

Småt og lidt større


Hvad der falder mig ind, og som jeg synes, der skal ord på. Og så er det sagt.

Nyt siden sidst


Det kan være ændringer i det "faste" indhold, eller der kan være kommet nyt til i "Småt og lidt større." Uanset hvor småt eller hvor stort, bliver det registreret i denne log.